За идеята

Създаването на Национален младежки форум е процес, който следва естествената необходимост от развитието на среда на младежките организации в България.

2008 – НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ – ВАРНА

През 2008, в следствие на Националния дебат “Структурният диалог и младите хора в България”, проведен в гр. Варна, е създаден Младежкият консултативен орган (МКО). МКО се развива като хоризонтална неформална мрежа от младежки организации, обединяваща 52 представители на младежки организации и неформални групи от цялата страна.Основната цел на мрежата е да даде възможност за сътрудничество по развитието на силна и ефективна младежка политика, кореспондираща с нуждите на младите хора в България.

2009 – МЛАДЕЖКИ КОНСУЛТАТИВЕН ОРГАНАН 

Сред целите на МКО е да послужи като пилотен проект, който да разкрие реалностите и трудностите пред младите хора в тяхната съвместна работа, за да бъдат взети те в предвид при изграждането на бъдещ Национален младежки форум. Експериментът МКО следваше да докаже необходимостта от създаването на национална платформа на младежките организации.

2010 – ДНИ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ 

Две години по-късно, в аспекта на своята стратегия за взаимодействие със страните от Централна и Източна Европа без действащи Национални младежки съвети, както и с оглед на инициативите на Младежкия консултативен орган в насока структуриране на младежко представителство на национално ниво, Европейският младежки форум организира Дни на сътрудничество за България в периода 25-28 Март 2010г. в гр. Хисар.

Инициативата се организира съвместно с Младежкото сдружение за мир и развитие на Балканите и финансовата подкрепа на Министерството на образованието и има за цел да подкрепи младите хора в България в работата им по създаване на силна и устойчива национална платформа, която да бъде партньор на държавата в правенето на младежки политики.

На събитието присъстваха представители на близо 30 младежки организации от цялата страна, които се обединиха около конкретни стъпки по изграждането на работещ Национален младежки форум с ясно разписани мисия, цели, структура и демократични форми на работа, след като се запознаха с положителния Европейски опит.

МАРТ 2010 – ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ 

Сформиран бе Инициативен комитет, който да популяризира инициативата за създаване на Национален младежки форум, да проведе информационни срещи с цел привличане на максимално най-широк кръг младежки организации към идеята и да подготви Учредителното събрание на Националния младежки форум с цел утвърждаване на структурата като работеща и демократично-функционираща. Инициативният комитет си сътрудничи с националните институции във всички етапи на подготовка и реализация на инициативата като част от националната младежка политика на държавата.

НОЕМВРИ 2010 – УЧРЕДИТЕЛНО СЪБРАНИЕ

52ма представители на младежки организации се събраха през ноември в еко-хотел „Здравец“, за да учредят Национален младежки форум. Устава на новата организация е приет. Учредителното събрание възлага на избрания управителен съвет да разработи приоритети на НМФ за следващите десет години.

Вашият коментар